5 Klassiske Lamper du skal kende

5 Klassiske Lamper du skal kende

5 Klassiske Lamper du skal kende

Fra PH til Le Klint. Lampeverdenen er fuld af spændende lamper. Her har vi udvalgt 5 klassikere, som er værd at kende, hvis man interesserer sig lidt for designerlamper.

5 ikoniske lampeklassikere

Der findes lamper i massevis, og de findes i utallige designs, farver og størrelser. Det er derfor svært for en lampe at skille sig ud fra mængden, og blive en eftertragtet lampeklassiker.

Dette indlæg vil kigge nærmere på nogle af de mest ikoniske og klassiske lamper på markedet, og give vores bud på, hvorfor netop disse lamper er blevet klassikere.

Louis Poulsen – Pionér i klassiske lamper

Louis Poulsen har efterhånden mange klassiske lamper i deres sortiment, og siden 1924 hvor Poul Henningsen og Louis Poulsen indledte deres samarbejde, har de ikke set sig tilbage.

Den første PH lampe blev sat på markedet i 1926. Det var en såkaldt treskærmslampe, som på daværende tidspunkt var banebrydende indenfor lampebranchen.

Netop skærmsystemet blev Louis Poulsens vej frem på verdensmarkedet, og har lige siden været en grundsten i PH lampernes design, som har medført, at vi i dag ser PH som nogle af de mest inspirerende lamper på markedet.

1. PH 5 lampen

I 1958 blev en af Louis Poulsens allermest genkendelige lamper født – PH5 lampen. Denne lampe er en pendel som med en diameter på 50 cm fik sit navn PH5.

PH5 er i dag en frontløber indenfor klassiske lamper, og findes i mange moderne hjem. Lampen ligner rent stilmæssigt sin forgænger fra 1926, hvor det enkle og funktionelle design er i højsædet.

Netop lampens enkle design gør, at den passer ind i mange forskellige miljøer og indretninger.

2. PH 3/2 bordlampen

Et andet bud fra Louis Poulsen, som også er blandt de ikoniske lampe klassikere er PH 3/2 bordlampen.

Lampen er en del af Poul Henningsens treskærmsserie, som går helt tilbage til 1926.

Selvom PH 3/2 bordlampen blev introduceret i sin nuværende form i 1999, er den allerede at finde blandt de mest klassiske Louis Poulsen lamper.

Med sit klassiske og slanke stel samt sine tre ikoniske skærme er PH 3/2 en sikker vinder i ethvert hjem.

Klassisk udendørslampe

3. Rørhat udendørslampe

Rørhat lampen er med sin enkle og stilsikre halvcirkel blevet blandt de mest klassiske lamper til udvendig brug.

Siden dens introduktion i 1989 er specielt Rørhat væglampen blevet en klassisk udendørslampe, som giver et stærkt lys og samtidig har et stilfuldt design.

Lampen fås i mange forskellige farver og materialer, så du kan vælge den, som passer til lige netop din stil.

Rørhat lampen findes også som standerlampe, som passer perfekt til eksempelvis indkørsler.

Rørhatten er designet af Jesper Juhl Pedersen, og er i dag en af de mest klassiske lamper udenfor hjemmet.

Kaiser Idell bordlampe – Også klassiker i fremtiden.

4. bordlampe

 

Bordlampen fra Fritz Hansen, Kaiser Idell

Bordlampen Kaiser idell fra Fritz Hansen i originalt Bauhuas-design som er designet af Christian Dell. I serien findes der både pendel, bordlampe og gulvlampe. Disse lamper er med ar de verdenspatenterede kugleled (1930) og er håndlakeret i højglans eller mat. Derudover er lamperne af stål og messing og de forkromede dele består af håndpoleret og sølvloddet messing.

Ægte dansk lampeklassiker

5. Le Klint 234 Saxlampen

Vi slutter af med endnu en dansk lampe klassiker.

Intet indlæg om klassiske lamper uden at nævne Le Klint 234 – Sakselampen.

Denne fine og funktionelle lampe er for mange synonym med Le Klint, og er stadig i dag en flittig genstand rundt i mange hjem.

Lampens første model blev designet af Erik Hansen i 1952, som manglede en funktionsdygtig lampe til hjemmet og derfor udviklede én selv. Skærmen kunne Erik Hansen ikke selv producere, og besøgte derfor Le Klints butik i København, og de var naturligvis interesserede i lampens unikke design og funktionalitet, som førte til et samarbejde mellem de to parter – og resten er historie.

Le Klint 234er i dag en af de allerstørste lampe klassikere i Danmark, og vil være det i mange år endnu.

Tilbage til blog