Pærens belysning har stor betydning for, hvordan din lampe lyser I hjemmet. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvilken Lumen, Kelvin mm. lyskilden lyser med. Vil du vide, alt hvad der er at vide om belysningen i hjemmet så læs du bare trygt videre.
Ligesom så mange andre ting man køber, er man også nødt til at vide nogle basale ting om lyskilden før man handler. Du skal nemlig have bare en smule styr på hvad for nogle specifikationer du skal kigge efter, hvilket starter helt basalt ud med hvad lampen/lyskilden skal bruges til. Skal du have et retningsbestemt lys (spot) skal du kigge efter spredningsvinklen og candela, hvorimod du ved ikke retningsbestemt lys skal kigge på lumen. Hvis det hele virker overvældende, så frygt ej, vi guider dig gennem begreberne. På denne side klæder vi dig på på til at købe den helt rigtige type belysning til dit behov. Hvis du er i tvivl om hvilken type lyskilde du mangler, så tag et kig over til vores kategoriside for pærer.
Omregning af watt til lumen så du aldrig er i tvivl
Tidligere brugte man watt, som angiver lyskildens energiforbrug, til at opnå en bestemt mængde lys. Man gik ud fra, at en lyskilde med et bestemt mængde energiforbrug nødvendigvis også udsendte det samme mængde lys. Selvom det nogle gange kunne være tilfældet, holdte det ikke altid. Derfor gik man med de nye sparepærer over til udtrykket lumen. Men hvad er så lumen? Jo, lumen er mængden af lys der udsendes, og altså præcis det man ville opnå med watt. Derfor er det vigtigt at vide hvad lumen svarer til i forhold til watt, når man skal udskifte sine lyskilder fra glødepærer til f.eks. LED eller sparepærer. Hvis du skal købe en ny lyskilde betyder watten ikke så meget, og du kan bare kigge på hvilken lumen, du gerne vil have (selvfølgelig hvad fatningen også kan holde til).
Se "watt til lumen" tabellen herunder for at finde ud af, hvilken lumen værdi, der erstatter watt og altså hvilken lyskilde du skal vælge. Dette gælder for ikke retningsbestemt lys. Hvis du skal have et retningbestemt lys skal du kigge efter spredningsvinkel og candela.
OBS: Vær opmærksom på, at lysstrømmen aftager en anelse med tiden. Vælg derfor altid en pærer med en lidt højere lumenværdi end den du gerne vil opnå.
Andre begreber: Hvad er Kelvin, Ra og spredningsvinkel
Se her hvilken ra-værdi de forskellige lyskildetyper kan ligge imellem (Husk at tjekke hvilken værdi hver enkelt lyskilde har).
Farvegengivelse (Ra)
Ra-værdien på en lyskilde, angiver dens evne til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Jo højere ra-værdi, jo højere gengivelse. Til sammenligning, har dagslys en ra-værdi på 100.
Godt lys ved spejlet eller køkkenet skal helst ligge på mellem 85-90 RA, da maden godt kan få nogle kedelige farver ved en lavere RA værdi og altså være mindre appetitlige. Mange LED-pærer ligger omkring de 80 RA.
Forestil dig eksempelvis, at du har nogle kyllingefileter, der normalt ville se rigtig appetitelig ud med deres rosa farve. Har du ikke noget godt lys i køkkenet og er der mørkt udenfor, kan kyllingerne få en kedelig grå farve, hvor de ser decideret uappetitelige ud. Sørg derfor altid for at få en ordentlig ra-værdi på din belysning, hvor det virkelig er vigtigt farverne ser ud som de skal.
Kelvin på en lyskilde, beskriver temperaturen på farven. Skalaen går fra 0-10.000K. Jo højere temperatur på den angivne lyskilde, jo koldere (blåt) bliver lyset. De helt traditionelle glødepærer har en temperatur på 2.700K (svarende til varm hvid).
- Varme Farver: 2.700K - 3.300K
- Neutrale Farver: 3.500K - 4.000K
- Kolde Farver (dagslys): 4.000K - 5.000K
Kolde farver bliver især brugt i LED lysrør, der lyser store gange op, hvorimod det varme lys bruges mange steder, og især i læselamper og hyggehjørner, hvor man gerne vil have behageligt varmt lys. Husk at tjekke kelvins, så du er sikker på du får den rigtige type farve til dit behov.
Spredningsvinkel
Der er spredningsvinkel på mange pærer. Hvis spredningsvinklen er på over 180 grader er pæren velegnet til almen belysning, som f.eks. pendler/loftslamper fra loftet. Er den væsentlig under de 180 er det mere passende til spot eksempelvis ved et læsehjørne eller sengen.
Candela
Angiver hvor meget lys en lyskilde sender ud i én retning inden for en bestemt vinkel. Bruges altså sammen med spredningsvinklen. Dette bruges i stedet for lumen ved retningsbestemt lys.
Energimærke
Det er blevet et krav fra EU, at energimærket skal være på. Dette gælder både lyskilder og lamper. Hvis du er i tvivl om hvilket energimærke du skal gå efter på en lyskilde, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon eller mail.